Miskraam

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is meestal onschuldig. Helaas gaat het in sommige gevallen samen met een miskraam. Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Meestal ontstaat dit omdat er sprake is van een stoornis in de aanleg van de zwangerschap. Een miskraam is een soort natuurlijke reactie van het lichaam waarbij het kindje stopt met groeien. Het is alsof het lichaam merkt dat dit kindje weinig levenskansen heeft en stoot het daarom af. Dit kan hele ingrijpende gebeurtenis zijn. Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en opeens komt er een eind aan die verwachting. Dit kan intens veel verdriet geven.

Lees meer op de site van de verloskundige.

Het verloop van een miskraam

Als blijkt dat het hartje niet meer klopt, kun je afwachten tot de miskraam spontaan op gang komt. Dit gaat samen met buikpijn en bloedverlies. Het is ook mogelijk om met medicatie de miskraam op te wekken. Het verloop is dan verder vergelijkbaar met de natuurlijke manier. Wij zullen jullie begeleiden en ondersteunen als de miskraam begint. De gynaecoloog kan ook via een kleine ingreep de miskraam weghalen. Dit is een curretage. Wij kunnen op ieder moment met jullie bespreken wat de gynaecoloog voor jullie kan betekenen en zorgen dat je een afspraak in het ADRZ krijgt.

Emotionele verwerking

Hoe jullie een miskraam beleven en verwerken is persoonlijk en hangt af van jullie situatie. Wij zijn altijd bereikbaar voor vragen en we zullen regelmatig telefonisch contact hebben om te kijken hoe het met jullie gaat. Er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Iedereen beleeft dit anders. Iedereen doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Wat je kunt doen om een miskraam goed te verwerken:

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.
  • Vertel je kind(eren) erover. Er zijn bijv mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen. Je kunt van ons het boek ‘Kindje in de wolken’ lenen.
Lichamelijke verwerking

Na de miskraam zal het bloedverlies stoppen. Door veranderingen in je hormonen kun je soms wat minder energie hebben en je moe voelen. Na een miskraam is de kans op een volgende miskraam niet groter bij een volgende zwangerschap. Dit wordt ook bijna nooit veroorzaakt door een erfelijke afwijking. Er is dus geen verder onderzoek nodig. Als je er emotioneel klaar voor bent zijn er geen redenen waarom je niet zwanger zou mogen worden. Je kunt altijd bij ons terecht als je wilt praten over een eventuele kinderwens.

Zwanger na een miskraam

Een zwangerschap na een miskraam kan ongelofelijk spannend zijn. Door wat je hebt meegemaakt ga je niet onbezorgd de zwangerschap in. Het zou kunnen dat je naast blijdschap ook gevoelens van onzekerheid hebt. Om je in de prille periode van de zwangerschap te ondersteunen bieden we een extra echo aan. Dat betekent dat je twee vitaliteitsecho’s krijgt, dus twee echo’s voor 10 weken. Ook in de aansluitende periode ben je altijd welkom voor extra controles. Indien gewenst luisteren we elke week even naar het hartje van jullie kindje.Β 

Wat ook erg belangrijk is, heeft de miskraam een plekje gekregen in jullie leven? Een nieuwe zwangerschap kan confronterend zijn en weggestopte gevoelens boven laten komen. Je bent bij ons erg welkom om hier over te praten. Praten jullie er samen nog wel eens over? Deze checklist kan jullie helpen. En weten jullie kinderen van de miskraam? Dit stappenplan kan richting geven bij het vertellen.