Anticonceptie

Voor anticonceptie kun je bij ons terecht. Het maakt niet uit of je net bevallen bent of nog helemaal geen kinderen hebt. Wij zijn de eerste verloskundigenpraktijk op Walcheren die anticonceptie voorschrijven en een spiraaltje of Implanon (anticonceptiestaafje) plaatst of verwijderd.

Na de zwangerschap

Indien je pas bevallen bent zullen we tijdens de kraamtijd en de nacontrole het onderwerp anticonceptie bespreken. Het kan even duren voordat jullie weer behoefte hebben aan seksualiteit. Bij de één duurt dit zes weken, bij de ander zes maanden. Het belangrijkste is dat je pas weer seks hebt als je daar aan toe bent.

De menstruatie begint bij sommige vrouwen al weer na zes weken. Het geven van borstvoeding zorgt ervoor dat dit wat langer duurt. Twee weken voordat je menstruatie begint, vindt de eerste eisprong plaats. Dit betekent dat je alweer vruchtbaar kunt zijn voordat je de eerste menstruatie hebt gezien. Als een nieuwe zwangerschap niet direct gewenst is, kun je daarom beter op tijd zijn met het regelen van anticonceptie. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie, samen kunnen we kijken welke vorm het beste bij jou en je situatie past. Een spiraal kan vanaf 10 weken na de bevalling worden geplaatst. Het advies is om de Implanon 4 weken na de bevalling te plaatsen als je borstvoeding geeft.

Anticonceptieconsult

Iedere vrouw is anders en iedereen heeft andere wensen. Daarom bieden we een anticonceptieconsult aan waarin we bespreken welke anticonceptie je wilt gaan gebruiken, welke vormen er beschikbaar zijn en welke het beste bij jou past. We nemen samen de verschillende anticonceptiemethoden door. Je kunt hierover je vragen stellen en verwachtingen uitspreken. Ook bekijken we of er medische factoren zijn die een rol spelen. Tijdens dit consult kunnen we een recept uitschrijven voor de pil of we plannen een afspraak voor het plaatsen van een spiraal of Implanon.

Als wij jouw zwangerschap en/of kraamtijd begeleid hebben, dan vindt dit gesprek plaats tijdens de nacontrole (6 weken na de bevalling). Dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Als je niet bij onze praktijk bekend bent of nog nooit eerder bent bevallen, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren. We rekenen dan €25 voor dit consult. Zie voor meer informatie onze tarieven.

Spiralen plaatsen

We plaatsen spiralen op onze locaties in Oost-Souburg en Vlissingen. We plannen hier voldoende tijd voor in zodat we ervoor kunnen zorgen dat jij op je gemak bent. We hebben hier ook een echo tot onze beschikking om de ligging en grootte van je baarmoeder indien nodig te controleren. Het plaatsen van het spiraaltje zelf duurt slechts enkele minuten. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren (twee paracetamol tabletten en) één ibuprofen in te nemen.

Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens of net na je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

We plannen een afspraak voor een nacontrole, welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Er bestaan twee soorten spiralen:

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en kan 10 jaar blijven zitten. Bij het Multi-Safe short koperspiraaltje is dat 5 jaar. Dit spiraaltje is wat kleiner en daardoor geschikt als alternatief voor de kleinere baarmoeder. De spiralen kunnen ook voor een korte periode geplaatst worden, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing zou kunnen verwachten zijn: een langere en/of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Na drie tot zes maanden herstelt de natuurlijke cyclus zich. In sommige gevallen neemt het bloedverlies wat toe.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar. De Mirena mag 8 jaar blijven zitten, de Kyleena 5 jaar of korter indien gewenst.

Met een hormoonspiraal wordt de menstruatie vaak minder of blijft helemaal weg. De eerste zes maanden kan het bloedverlies onregelmatiger zijn. De vaginale afscheiding kan veranderen of toenemen bij een hormoonspiraal.

Plaatsen Implanon

We plaatsen en verwijderen het anticonceptiestaafje Implanon op al onze locaties. Het is een korte, eenvoudige handeling. De huid van de bovenarm wordt verdoofd en het staafje wordt net onder de huid ingebracht. Het verwijderen van de Implanon gebeurt via een klein sneetje welke we dichtmaken met een hechtpleister of  één hechting.

De Implanon geeft 3 jaar bescherming tegen zwangerschap maar kan indien gewenst ook eerder verwijderd worden. Het staafje geeft continu een lage dosis hormonen. De menstruatie verdwijnt bij 1 op de 5 vrouwen. Maar bij 1 op de 5 vrouwen treden ook langdurige bloedingen op.

Tarieven

De kosten van verloskundige zorg zijn opgenomen in het basispakket en worden door alle verzekeraars vergoed. Verloskundige zorg gaat niet af van je eigen risico. De kosten van een anticonceptieconsult na de zwangerschap of kinderwensconsult indien je zwanger wilt worden, worden door de zorgverzekeraar vergoed. Je ontvangt hiervan geen factuur.

De meeste verzekeraars vergoeden de kosten rondom de plaatsing en verwijdering van anticonceptie door verloskundigen. Bij sommige verzekeraars wordt dit betaald vanuit het eigen risico, maar dit zou officieel niet mogen. Wij houden hetzelfde tarief aan als dat van de huisarts. Wanneer een spiraal wordt geplaatst bij de gynaecoloog zijn de kosten vele malen hoger en dit gaat altijd van het eigen risico af. We declareren de kosten voor de plaatsing van de spiraal direct bij je zorgverzekeraar. Voor het anticonceptieconsult kun je betalen in de webshop

Anticonceptieconsult  (los van een zwangerschap)                                     € 25

Plaatsing of verwijdering van Implanon                                                      € 73,35           

Plaatsing of vervangen van een spiraal inclusief nacontrole                    € 73,35

 

De tarieven zijn gebaseerd op de informatie van De Rijksoverheid.

 

Kosten per anticonceptiemiddel

Koperspiraal

T-Safe

€70,96

Per 10 jaar

Multisafe

€ 53,48

Per 5 jaar

Flexi-T

€ 59,00

Per 5 jaar

Hormoonspiraal

Mirena

€ 147,47

Per 8 jaar

Kyleeena

€ 147,47

Per 5 jaar

Andere vormen van anticonceptie

Implanon

€ 129.60

Per 3 jaar

Prikpil

€ 20,25

Per 3 maanden

Combinatiepil

€ 10 – 25

Per maand

     

Hormoonpleister

€ 22,00

Per 3 maanden

Nuvaring

€ 48,04

Per 3 maanden

Vrouwencondoom

€ 2 +/-  

Per stuk

Condoom

€ 0,20 – 2,00

Per stuk

De tarieven zijn gebaseerd op medicijnkosten.nl.